Blanche Monnier – saját anyja tartotta fogva 25 évig, mert olyan férfiba szeretett bele, akibe nem kellett volna

Miután a lánya beleszeretett egy hétköznapi férfiba, Blanche Monnier édesanyja elképzelhetetlen dolgot tett, hogy megakadályozza a kapcsolatot. 25 évig fogságban tartotta a saját lányát.

1901-ben a párizsi főügyész furcsa levelet kapott, amelyben az állt, hogy a város egyik gazdag és befolyásos családja sötét titkot őriz.

A kézzel írt levél hitelessége kétséges volt, de az ügyészt annyira megérintette a tartalma, hogy elrendelte a nyomozást.

Blanche Monnier története

1876-ban, alig 25 éves korában Blanche Monnier olyan hibát követett el, amit a családja megbocsáthatatlan véteknek tartott. Beleszeretett egy idősebb, elszegényedett ügyvédbe, akit a lány anyja jóval rangján alulinak ítélt meg.

Abban az időben a 25 éves lány már lassan vénlánynak számított, túlságosan öregnek az ehhez hasonló szeszélyekhez és fellángolásokhoz, és minél gyorsabban megfelelő férjet kellett volna találnia magának.

A fiatal nő azonban nem ment férjez. Sőt, mi több, nyomtalanul eltűnt.

Az a hír járta, hogy meghalt, amit anyja és bátyja is megerősítettek, akik egy ideig gyászolták a lányt, aztán az élet visszatért a megszokott kerékvágásba.

Azonban a jól fenntartott látszat ellenére, a Monnier család szörnyű titkot őrzött.

Ebben a házban élt Blanche Monnier

A megmentő levél

A rejtélyes levél, amelyet valaki eljuttatott a párizsi rendőrségre, így hangzott:

„Főügyész úr, egy kivételesen súlyos esetről tájékoztatom Önöket. Egy lányról van szó, akit Madame Monnier házában tartanak bezárva, éheztetik, és már több mint 25 éve a mocskos, nyirkos tetőtérben él a felhalmozódott, rothadó szemét között – vagyis, a saját mocskában.”

Annak ellenére, hogy mindez lehetetlennek tűnt, hiszen a Monnier családot mindenki tisztelte a városban, ráadásul a névtelen levél is csalásnak tűnt, az ügyész mégis úgy döntött, kivizsgálják az ügyet.

A rendőrség megjelent a Monnier család otthonánál, hogy kivizsgálást tartsanak, figyelmen kívül hagyva a család hírnevét.

Az özvegy Madame Monnier köztiszteletben álló arisztokrata hölgy volt, akit jótékonysági tevékenységeiről ismertek az emberek. Még díjakat is kapott, nagylelkű hozzájárulása elismeréseként.

Fia, Marcel, kiváló teljesítményt nyújtott az iskolában, és tiszteletreméltó ügyvéd vált belőle. Ezenkívül mindenki rendkívül szelíd embereknek ismerte őket.

A rendőrség átvizsgálta a Monnier család otthonának valamennyi szobáját.

A földszinten nem találtak semmi szokatlant. Azonban felkeltette a figyelmüket az emeletről áradó, elviselhetetlen szag.

Így nézett ki Blanche Monnier, miután 25 év után rátaláltak

Blanche Monnier, akit 25 évig tartottak fogva egy padlásszobában

A rendőrük az emeleten lakattal lezárt szobára akadtak.

Mivel arra gyanakodtak, hogy itt tarthatják bezárva a 25 évvel ezelőtt eltűnt lányt, betörték az ajtót.

A szobában egy ételmaradékokkal és ürülékkel teli matracon egy borzalmas állapotban lévő, csont és bőr teremtmény hunyorgott a hirtelen támadt fényben.

Blanche Monnier-t negyed évszázadon át tartották fogva saját otthonában, büntetésből, csak mert megengedte magának, hogy beleszeressen a nem megfelelő férfiba.

A rendőrök, akik kiszabadították a nőt, beszámoltak a sokkról, amit átéltek, amikor megtalálták: „Szegény nő teljesen meztelenül ült a matracon. Körülötte mindenhol ürülék, ételmaradékok és mindenféle szemét. A szoba tele volt bogarakkal. A fojtogató levegő egyszerűen belélegezhetetlen volt. Bementünk, gyorsan körülnéztünk és kijöttünk. 2-3 percnél tovább nem lehetett bírni odabent.”

A helyiség egyetlen ablakát, amelyet vastag, poros függöny takart, nem lehetett kinyitni.

Egy helyi újság is megírta a lány történetét

A borzalmas tett következményei

Blanche Monnier-t azonnal kórházba vitték, anyját és testvérét letartóztatták.

Mindössze 15 nappal a letartóztatást követően, Madame Monnier meghalt a börtönben. Szívroham végzett vele.

Annak ellenére, hogy Blanche borzalmas állapotban volt, alultáplált volt és félt, mégis el tudta mesélni a rendőröknek mindazt a kínt, amit átélt.

Mivel nem akarta megszakítani kapcsolatát az ügyvéddel, az anyja úgy döntött, megbünteti a lányt, „amíg meg nem jön az esze”. Blanche azonban nem gondolta meg magát.

Makacssága csak még jobban feldühítette az anyát, aki azután sem engedte ki lányát, hogy az ügyvéd 1885-ben meghalt. A lányt egész idő alatt ételmaradékokkal etették.

A 25 év alatt sem a bátyja, sem a család szolgálatában álló cselédek nem próbáltak segíteni rajta. Azt állították, túlságosan rettegtek Madame Monnier haragjától.

Arra, hogy ki írhatta a névtelen levelet, ami végül megmentette a lányt, soha nem derült fény. Egyesek szerint a család egyik szolgálója jelenthette az esetet a főügyésznek.

Blance testvére, Marcel, bűntársként bíróság elé került. Először 15 hónapos börtönbüntetésre ítélték. Később azonban felmentették, miután meggyőzte a bíróságot arról, hogy Blanche bármikor elmenekülhetett volna, ha akar.

Blanche hátralévő éveit pszichiátriai gondozásban töltötte, egészen 1913-ban bekövetkezett haláláig.

Forrás