Birsalma lekvár: természetes édesség a téli hónapokra!

A birsalma lekvárt amennyire ízletes és különleges, pontosan annyira ritka is. Csak kevés háztartásban lelhető fel a téli befőttek között, pedig egyáltalán nem nehéz elkészíteni.

A birsalma szezon szeptember-októberben van, még nem késtél le róla, készítsd el ezt az ízletes csodát.

A birsalma nem csak finom, hanem nagyon egészséges is, maga pektin és tannin tartalma miatt jó hatással van az emésztésre és a gyomorműködésre.

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma;
  • 1 kg cukor;
  • 150 ml víz;
  • 1 citrom;

Elkészítés:

A birsalmákat alaposan mosd meg, majd dörzsöld őket szárazra egy papírtörlővel, úgy, hogy közben jöjjön le a lerakódásszerű borítás. A birsalmát soha nem kell meghámozni, hiszen a héja tartalmazza a legtöbb természetes tápanyagokban gazdag pektint. Készíts egy tálba elő citromos vizet, majd tedd bele a vékony szeletekre vágott birsalmákat. Hagyd egy keveset állni, majd reszeld le, vagy vágd apró kockákra, és tedd vissza újra a citromos vízbe, míg a levét elkészíted.

Általában bármilyen típusú befőtthöz a levet 1:1 arányban kell készíteni, vagyis 1 kg gyümölcshöz, 1 kg cukor szükséges. Öntsd a vizet egy lábasba, majd add hozzá a cukrot, és lassú tűzön addig kevergesd, míg feloldódik. Hagyd 10-15 percig a tűzön, míg forrni kezd. Annak érdekében, hogy meg tudjad állapítani, hogy már készen van-e a szirup, egy kiskanállal cseppents egy tányérkára, tedd a hűtőbe, és ha gyorsan megdermed, akkor jól van.

Ha még nincs kész, akkor tedd vissza pár percre a tűzre.

10 perc elteltével vedd le az edényt a tűzről, tedd bele a birsalmákat, és főzd újabb 15 percig. Mikor a szirup felfőtt, vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, majd egy éjszakán át állni. Másnap a birsalmákat szűrd le, és a szirupot ismét tedd vissza főni, míg felére csökken a mennyiség. Ezután tedd vissza újra a birsalmákat, főzd 15 percig, majd mikor kihűlt, tedd télire üvegekbe.