Beszél majd majd az utókor… Emlékszel még á? Szeretted?

Már gyerekkoromban is kiszúrtam, hogy Doktor Bubó figuráját igencsak Szabó Gyuláról mintázták – legalábbis szerintem nagyon hasonlított rá. Nem véletlen, hogy hangját is ő kölcsönözte.

Első részei 1974-ben készültek el, és bár nem ugrik be mindig, de valódi címét nem a pszichológus bagolyról kapta, hanem a főcímen “Kérem a következő” felirat szerepelt.

Ez a film ugyan inkább a felnőtteknek készült, de valahogy annyira bájos, annyira feldolgozható még gyerekként is – legalábbis akkor még azt hittük – hogy minden korosztály a televízió előtt ült vetítésekor.

Magát a történéseket lényegében értettük, a szüleink pedig Romhányi József zseniális szójátékait mosolyogtak.

A történetet Nepp József írta, Ternovszky Béla rendezte az íróval egyetemben. Később többen csatlakoztak hozzájuk.

Dr. Bubó figurájának hangját Szabó Gyula, Ursuláét Csala Zsuzsa kölcsönözte.

Dr Bubó figuráját Nepp József gyermekorvosáról mintázta, már akkoriban bagolyhoz hasonlította.
Bubó alakja olyannyira népszerű lett, hogy legtöbben a rajzfilmet már az ő nevén emlegetik.

Bár állatokról szól a film, közel sem állatokról szól, hanem sekélyes emberi gyarlóságokat gúnyol ki, valójában tökéletes jellemrajzokat alkottak a készítők.

De még társadalmi problémákat is vizsgál.

Az állatok pszichológiai és pszichiátriai problémákkal küzdenek, és kellemetlen tulajdonságokkal vannak felruházva. Féltékenyek, alkoholisták, falánkok, megalománok, kisebbrendűségi érzéssel küzdők, vagy éppen hipochonderek.

Dr. Bubó aztán valójában mint a 39 részben lényegében csődöt mond, vagyis nem ő, hanem pszichológiai tudása.

Ezt aztán minden rész végén össze is foglalja egy kis verses mondással. Doktor Bubó imádja a piszichológiát, és meg van győződve arról, hogy minden betegség kialakulásának lelki oka van.

A sorozatban Ursula – a medve – az asszisztense, aki valójában igencsak kedveli Nem csak kedveli, egyenesen szerelmes bele. Doktor Bubót pedig  ezt nem veszi észre, vagy inkább nem akarja észrevenni.

Olyan jópofa, de abszolút kifejező szójátékok tűnnek fel a filmben, mint a Szügyészség, ami persze állati ügyészséget jelent, és kik dolgoznak ott? Hát persze, hogy a ravasz rókák, ők a pROKÁtorok, és ott a kocsma, ami náluk nem talponálló, hanem lúdtalponálló.

És Sólyom csŐRMESTERI rangban dolgozik az Erdőségen…

Bár ezeknek a kifejezéseknek a valós tartalmát egy kisgyermek biztos nem érti, ettől függetlenül a kicsik kedvencévé is vált a sorozat.

Minden részben elhangzik egy-egy dal is, amiből később összeállítottak egy zenés játékot is, ám a legismertebb nóta mégis a főcím: “Kígyónak lábsó, madaraknak fogsort, diktál a beteg… írja az orvos”