Az éhgyomorra fogyasztott kávénak súlyos egészségügyi következményei lehetnek

A kávé mérsékelt mennyiségben fogyasztva nagyon jó hatással lehet a szervezetre, de ha éhgyomorra isszuk, súlyos következményekkel járhat.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az éhgyomorra fogyasztott kávé hatalmas sokkot okozhat az emberi szervezetnek, mert serkenti a gyomorsav termelését.

Az természetesen tagadhatatlan, hogy a kávé antioxidánsok forrása, és számos betegség, többek között a vastagbélrák kialakulását is megakadályozhatja. A szakértők szerint a kávé a benne található klorogénsavnak köszönheti antioxidáns hatását. Azonban semmi esetre sem szabad éhgyomorra fogyasztani.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy gyomorhurutot okozhat, amely a gyomor nyálkahártyájának gyulladásos folyamata. Ez azért fordulhat elő, mert a kávé olyan anyagokat tartalmaz, amik serkentik a gyomorsav termelését, és mivel ennek a savnak nem lesz mit lebontania, közvetlenül hat a szövetekre.

Emellett az éhgyomorra fogyasztott kávé olyan betegségeket is okozhat, mint a puffadás, a gyulladásos bélbetegség és legrosszabb esetben akár a vastagbélrák.

Ezért tanácsos egy órával ébredés után inni a kávét, és legalább egy szelet kenyeret megenni előtte. Ellenkező esetben akár hányingert, gyomorfájást és egyéb kellemetlenségeket tapasztalhatunk.

A megnövekedett gyomorsavtermelést különösen azok érzékelhetik nagyon gyorsan, akik már gyomorhurutban szenvednek, de az egészséges emberek sem mentesek ez alól a hatás alól.

Ha nem tudsz reggel korán enni, de mindenképpen szükséged van egy csésze kávéra, tölts hozzá egy kevés tejet, így egy kicsit gyengébb lesz az italod.