Az alvásszakértő szerint normális, ha időnként felébredünk éjszaka

Nem ritka, hogy az éjszaka közepén felébredünk, akár egy rossz álomból, akár azért, mert ki kell mennünk a mosdóba. Néha előfordul, hogy reggel nem is emlékszünk vissza ezekre a kis epizódokra. De vajon hány éjszakai ébredés minősül normálisnak? Lássuk, mit mond erről egy alvásszakértő és pszichológus, Joshua Tal.

A jó hír az, hogy teljesen normális az éjszaka közepén felébredni, akár többször is. Tal magyarázata szerint az ipari forradalom előtt tulajdonképpen ez volt a norma.

„Ha akkoriban élnénk, korábban feküdnénk le, mint manapság, az éjszaka közepén felébrednénk, elmennénk a mosdóba, egy kicsit elidőznénk, esetleg meginnánk egy csésze teát, aztán visszafeküdnénk, és tovább aludnánk.” – magyarázza a szakértő.

Azt is elmondta, hogy az álmatlanság akkor került előtérbe, amikor az ipari forradalom után elkezdtük megszilárdítani az új alvási szokásainkat. De az, hogy az éjszaka közepén felébredünk, nem feltétlenül jelenti azt, hogy sokat veszítenénk a mély alvás szakaszából.

„Általában két alvásfázis között ébredünk fel, így valójában nem szakítunk meg semmit.” – mondja Tal. Könnyebb felébredni a könnyű alvási szakaszokban (1. vagy 2. fázis), például valamilyen zajra, vagy ha vizelési ingerünk van, és ez teljesen normális.

Ha azonban négyszer-ötször is felébredsz éjszaka, az már túlzás, és arra utalhat, hogy valami nincs rendben. Ezenkívül a szakértő szerint egy-egy ébredés után elvileg nincs szükség 15-30 percnél többre, hogy visszaaludjunk. Tehát, ha gyakran felébredsz éjszakánként, vagy nehezen tudsz visszaaludni, akkor nem árt szakemberhez fordulnod.

De nem árt, ha tudod, hogy ha ezzel a problémával küzdesz, több dolgot is tehetsz ennek enyhítésére. Először is, győződj meg róla, hogy a hálószoba hőmérséklete 18 Celsius fok körül van – ha ennél melegebb van, a kutatások szerint hajlamosabbak vagyunk a nyugtalanságra és a rémálmokra. Arra is figyelj, hogy lefekvés előtt ne igyál túl sok vizet.

Mindemellett a szakértő hangsúlyozza, hogy nem szabad túldramatizálnunk az éjszakai ébredéseket. Sokak számára éppen ez az alváshiány miatti szorongás okozza a bajt, emiatt nem tudnak sokáig visszaaludni.

Végül, de nem utolsó sorban, bizonyos alvást elősegítő készítményekhez is fordulhatunk, például magnézium tartalmú táplálék-kiegészítőkhöz, amelyek segíthetnek a mélyebb és pihentetőbb alvásban.

„Anyaként azt gondoltam, hogy teljesen normális, ha folyton felébredek éjszaka. De aztán a gyerekeim felnőttek, és már ők is házasok, és én még mindig felébredtem az éjszaka közepén. De a magnézium csodálatosan bevált, nagyszerűen alszom éjszaka.” – mondja egy édesanya, aki már kipróbálta ezt a módszert.

Összegezve, ha néha felébredünk éjszakánként, még nincs feltétlenül okunk az aggodalomra. Rengeteg megoldás létezik annak biztosítására, hogy könnyebben elaludjunk, átaludjuk az éjszakát, és reggel kipihenten ébredjünk.