A szakértők szerint ez az ideális időpont a lefekvésre!

Létezik ideális időpont a lefekvésre? Ez a kérdés komoly fejtörést okozott a tudósoknak, akik különféle tanulmányokat végeztek, hogy megtalálják a választ.

Úgy tűnik, hogy a válasz: igen. Az ideális időpont pedig 22 óra 37 perc. Lássuk, pontosan miért is.

Tehát nem 23, nem 00, nem 22:30 vagy 22:40, hanem pontban 22:37. A brit kutatók ezt az időpontot találták a legjobbnak az elalváshoz. A vizsgálatot a George Home társaság végezte, és több mint 1000 ember vett részt benne.

Az alvás több tényezőtől függ. A pihentető alváshoz megfelelő fényviszonyokra, hőmérsékletre és viseletre van szükségünk.

A jó alváshoz szükséges ideális körülmények a pamut pizsama, a 19 Celsius fok hőmérséklet a szobában, puha, lúdtollas párna, hőszigetelő paplan és a reggel 7 óra 19 percre beállított ébresztő.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy az emberek éjszakánként átlagosan 6 órát és 15 percet alszanak október és február között, 40 perccel kevesebbet, mint a nyári hónapokban. Úgy tűnik, hogy nyáron éppen a meleg hatására gyorsabban elalszunk, télen pedig nehezebben tudunk elaludni, pont fordítva, mint, ahogy eddig gondoltuk.

Milyen ételeket kell enni lefekvés előtt?

Ajánlott a mozzarella és a pulykahús: A pulykahús gazdag triptofánban, ez egy olyan aminosav, amely arra ösztönzi a szervezetet, hogy több szerotonint termeljen, és ezáltal biztosítja a jó közérzetet. A mozzarella szintén tartalmaz triptofánt, amely megnyugtat, és segít a pihentető éjszakai alvásban.

A lazac is jó ötlet lehet: Egy tanulmány ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy napi 600 mg Omega 3 zsírsav segíthet a nyugodt éjszakai alvásban. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy azok, akik naponta fogyasztották ezt a zsírsavat, egy órával tovább aludtak, és ritkábban ébredtek fel éjszaka. Ezért vacsorára nyugodtan fogyaszthatsz lazacot. Ha pedig valamilyen okból nem tudnál, vagy nem szeretnél, akkor az Omega 3 zsírsavat beveheted táplálék-kiegészítő formájában is.

Mandula: Magnéziumot tartalmaz, amely ellazítja az izmokat és megnyugtat. Ezen kívül triptofánt is tartalmaz. Ha teheted, próbáld az étrendet részévé tenni a mandulát, hogy nyugodtabb legyen az álmod.

Zab: Szénhidrátokat tartalmaz, amelyek segítenek a nyugodt alvásban. Könnyen elalszol majd, és nem ébredsz fel gyakran az éjszaka folyamán.

Banán: Magas a magnéziumtartalma és káliumot is tartalmaz. Mindkettő ellazítja az izmokat. Ezen felül triptofánt is tartalmaz. Arról nem is beszélve, hogy ez a gyümölcs rendkívül jó lehet akkor is, ha lefekvés előtt valami édesre vágynál.

Ha problémáid vannak az elalvással, nyugodt álomra vágysz, anélkül, hogy folyton felébrednél az éjszaka közepén, akkor talán csak annyit kell tenned, hogy megváltoztatod az étkezési szokásaidat. Könnyen meglehet, hogy a megoldás ott lapul a hűtőszekrényedben.