„A munka legfontosabb része a kezdet” – 8 lecke az életről Platóntól!

Platón a filozófia halhatatlan alakja. Nagyban hozzájárult a nyugati filozófia kialakuláshoz, és hatása mind a mai napig érezhető.

Sokan gondolják úgy, hogy tanításai még mindig példaértékűek, és igyekeznek azokat alkalmazni a saját életükben. Íme, a nagy filozófus 8 bölcs tanítása.

1. A jóindulat a kulcs

„Mindenki, akivel találkozol, olyan belső harcot folytat önmagával, amelyet még csak nem is sejtesz.”

Platón arra tanít, hogy nézzünk mélyebbre a látszatnál, és legyünk jók azokkal, akik körülvesznek minket, a helyzettől függetlenül.

2. Előbb gondolkozz, csak azután beszélj

„A bölcs emberek azért beszélnek, mert van mondanivalójuk; a bolondok azért, mert mondaniuk kell valamit.”

Platón arra emlékeztet bennünket, hogy csak akkor beszéljünk, ha valóban van valami hasznos és értékes mondanivalónk. Ne beszélj csak a beszéd kedvéért.

3. Játssz tisztességesen

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.”

A versengés jó módja annak, hogy meglássuk egy személy igazi arcát. Az emberek viselkedése feszült helyzetben egyértelműen megmutatja, kivel van dolgunk.

4. Csak kezdj hozzá

„A munka legfontosabb része a kezdet.”

A félelem a legtöbb ember útjában áll, de Platón arra bátorít minket, hogy egyszerűen kezdjünk hozzá, és majd meglátjuk, mi lesz belőle. Még ha kudarcot vallasz is, legalább biztosan tudod, mi lesz az eredmény.

5. Foglalkozz a hazád jövőjével

„Ha megtagadod a politikában való részvételt, az lesz a büntetésed, hogy végül azok fognak vezetni, akik valaha az alárendeltjeid voltak.”

Ez nem csak a politikai életre igaz, az életünk más területein is érvényes lehet. Platón arra emlékeztet bennünket, hogy küzdenünk kell a jogainkért, meg kell próbálnunk elérni, hogy meghallgassanak, nem elég, ha pusztán csak panaszkodunk amiatt, ha egy helyzet nem szolgálja a javunkat.

6. Tégy jót

„Egy jó cselekedet erőt és inspirációt ad neked.”

Egyáltalán nem nehéz jobbá tennünk a világot. Elég hozzá az is, ha jobbak vagyunk egymáshoz.

7. Használd jóra a hatalmadat

„Az emberi lélek értékét az erő próbája határozza meg.”

Mindenkiben valami jó, amit megoszthat a világgal. Bármiben is rejlik az erőd, arra használd azt, hogy jobb hellyé tedd a világot.

8. Ne hagyd abba a tanulást

„Ha valaki abbahagyja a tanulást, az egész életében sántítani fog.”

A tanulás jobbá teszi az életünket. A kíváncsiság és a vágy, hogy minden nap tanulj valami újat, nem csak intelligensebbé, de boldogabbá is tesz.