7 megdöbbentő ok, amiért neked is fel kellene hagynod a kézi mosogatással!

Sosem volt annyira gépiesítve a világ, mint napjainkban, szinte mindent különböző szerkezetek végeznek el, nekünk csak pár egyszerű mozdulatot kell tennünk, és megnyomnunk egy gombot, hogy elkezdődjön a munka. Ott van például a mosás: be kell tenni a ruhát, és akár szárazon is kivehetjük, de a mosogatógép is ilyen. Míg a koszos edények tisztulnak, addig olvashatjuk kedvenc szerzőnk legújabb könyvét.

tanyermosas

Most kutatók azzal a tanáccsal álltak elő, hogy érdemes felhagyni a kézi mosogatással, főként ha számít a többi családtag egészsége. A következőkben jöjjön 7 ok, ami arról szól, hogy miért nem jó ha a kagylóban, kézzel mosogatjuk el az edényeket, tányérokat, evőeszközöket.

1. Előzzük meg, hogy baktériumok millióival kerüljünk kontaktusba

A The Daily Mail lap által idézett kutatás rámutat arra, hogy egy mosogatószivacs 200 ezerszer koszosabb tud lenni, mint a vécécsésze és 1,5 milliónyi baktériumot tartalmaz négyzetcentiméterenként. A szakemberek szerint ez pedig komoly veszélyforrás, és akár súlyos megbetegedések is kialakulhatnak, ha nem cseréljük rendszeresen szivacsunkat. A meleg, nedves környezet a szivacson ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásának. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól legalább 60 Celsius fokos vízben kellene mosogatnunk, ami viszont már az emberi test számára túl forró. Így nem marad más hátra, mint a mosogatógép, amely sokkal hatékonyabb, kevesebb vizet fogyaszt és ha fontos az egészségünk, beszerzünk egy ilyen masinát.

2. Megakadályozhatjuk, hogy a kagylónk, lefolyónk gócponttá váljon

A kagylóban és lefolyóban idővel komoly baktérium gócpontok alakulhatnak ki, ha nem takarítjuk ki rendszeresen a felületeket, vagy pár napig nem mossuk el az edényeket.

3. A mosogatógépek környezetbarátok

Azt gondolnánk, hogy a kézi mosogatás környezetkímélőbb módszer, viszont ez nem így van, hiszen a mosogatógép 27 százalékkal kevesebb vizet, és 30 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mintha kézzel súrolnának az edényeket. És a technológia fejlődésével ezek a szerkezetek még hatékonyabbá és környezetbarátabbá válnak.

4. Pénzt lehet spórolni

Minden háztartásban évi 27 ezer liter víz folyik le a lefolyón, ennyi vizet mosogatunk el. Döbbenetes! És ez eléggé sok pénzbe is kerül. Miért ne spórolnánk inkább? Ebben segít a mosogatógép.

5. Időt is lehet spórolni

És ez fontos, főként mikor mindenki időhiányban szenved, így étkezések után könnyebb berakni a gépbe a koszos tányérokat, edényeket, így míg azok tisztulnak, egy kicsit szusszanhatunk, beszélgethetünk a gyerkőcökkel. Sőt, kiszámolták, hogy a mosogatógéppel évi 10 napot is spórolhatunk, ami felér egy kiadós szabadsággal.

6. Védi a kezeket

A mosógatószerek és a meleg víz idővel kikezdi a bőrt a kezünkön, kipirosítja, elvékonyítja a bőrszövetet. Nem beszélve a friss manikűrről, ami szintén tönkremehet.

7. Egy mosogatógép akkor a legjobb, amikor sok vendég után kell elmosni az edényeket

Ezt nem is kell magyarázni, hiszen egy családi ünnepi ebéd után az a legjobb, ha rábízzuk a gépre a nehéz és piszkos munkát.