11 mindennapi dolog, aminek soha nem ismerted a valódi hasznát

Ezekkel a tárgyakkal mindennap találkozunk, de gyakran észre sem vesszük az apró részletek valódi funkcióit, és fogalmunk sincs róla, mire kellene használnunk azokat.

Sok érdekes dolgot tudhatsz meg, például: miért van nyíl az autó üzemanyag-mérőjén, vagy miért van az a bemélyedés a borosüvegek alján – olvass tovább, ha kíváncsi vagy ezekre, és sok más apróságra.

Miért van nyíl az autó üzemanyagmérőjén?

Az autógyártók ezzel az apró jelzéssel segítik az autósokat a tankolásban. Ez a kis nyíl jelzi ugyanis, hogy melyik oldalon van az üzemanyagtartály nyílása. Ez hasznos lehet például, ha éppen új autót vásároltál, vagy kölcsönkért autót vezetsz, bár nem minden autó rendelkezik ezzel a funkcióval.

Miért vannak szegecsek a farmernadrágok zsebein?

A farmernadrágot eredetileg munkaruhának tervezték, amit például bányászok és az aranyásók is viseltek. A zsebek azonban nem bírták a szerszámok vagy a rögök súlyát, és gyakran kiszakadtak. A szegecseket ennek megakadályozására kezdték el használni.

Mire jó a tűzőgép alján található fémlemezke?

A tűzőgép alkalmazása nagyon egyszerű: betesszük a két vége közé a papírlapokat, és összekapcsoljuk őket. A tűzőgép alsó lapján van egy kis fém rész, ami a kapcsokat ütközéskor visszahajtja. Ha ezt 180 fokban elfordítjuk, akkor a kapocs szárai kifelé hajlanak, ami megkönnyíti azok eltávolítását a papírból a sérülés veszélye nélkül, és így a papírt is kíméljük.

Miért van szükség egy lyukra és fogakra a mérőszalag végén?

A lyuk arra szolgál, hogy könnyebben tudd rögzíteni a mérőszalagot egy szöghöz vagy egy csavarhoz, és így megkönnyíti a mérést.

A fogazott résszel pedig megjelölheted a szükséges helyet, ha éppen nincs nálad ceruza.

Miért van lyuk a lakat alján?

A lakatokat gyakran használják a szabadban, és ez a lyuk az esővíz elvezetésére szolgál a zárszerkezetből – másképp a zár rozsdásodni kezdene.

Hogy ellenőrizheted, hogy átázott-e a telefonod belseje?

Sok akkumulátor rendelkezik egy speciális nedvességjelzővel, ami úgy néz ki, mint egy kis négyzet, vagy kör, és ha nedves lesz, vörös színe lesz.

Az iPhone 5-től kezdve az Apple okostelefonok ezt a jelzőt a SIM-kártya tartóban helyezik el. Ha szeretnéd alaposabban szemügyre venni, használj egy nagyítót, vagy tartsd a telefont erősebb fény alá.

Miért vannak kis dudorok az F és a J billentyűkön?

Ezek akkor hasznosak, ha tíz ujjal gépelsz. Ezek a billentyűk „horgonyok” – ezekre kell helyezned a két mutatóujjadat.

Hogy kell helyen eltávolítani az öntapadós cédulákat a jegyzettömbről?

Ha lentről felfelé húzod le az öntapadós cetlit a jegyzettömbről, akkor a papír felkunkorodik, és idővel leesik onnan, ahová ragasztottad. Ennek elkerülése érdekében fordítsd oldalra a tömböt, és szakítsd le a cetlit a ragadós oldala mentén.

Miért van az a kis lyuk az iPhone-on?

A kis lyuk az iPhone hátoldalán, a kamera és a vaku között, egy második mikrofon. Csökkenti a háttérzajokat, és tisztábbá teszi a hangodat. Tulajdonképpen nem engedi, hogy a nemkívánatos zajok bezavarjanak egy felvételbe.

Miért van egy „szeg” és egy lyuk a fokhagymaprés nyelén?

Ez az eszköz nem kizárólag fokhagymaprésként használható – hanem a cseresznyemag eltávolítására is. Helyezz egy szem cseresznyét a fogantyú végén található lyukba, és amikor összenyomod a prést, a fogantyú másik szárán található „szeg” kinyomja a magot.

Miért van bemélyedés a borosüvegek alján?

Ennek több oka is van:

  • Régebben, amikor még nem álltak a rendelkezésünkre speciális felszerelések, nehéz volt lapos fenekű palackot készíteni.
  • Ha a bort hosszabb ideig érlelik, az üledék keletkezése elkerülhetetlen. Ebben a mélyedésben lerakódhat az üledék, így az nem kerül a poharakba a borral együtt.
  • Pezsgőspalack vagy habzóbor esetében a mélyedés segít eloszlatni a nyomást az üveg belsejében.