10 módszer, amivel a macskád tudtodra adja, hogy szeret

A macskák körülbelül 9000 éve élnek emberek között, ez viszonylag kevésnek számít, ha a kutyák háziasításához viszonyítjuk (ami egyes források szerint körülbelül 15 ezer, más források szerint akár 30 ezer éve is történhetett). Mindenesetre napjainkban, hála az internetnek, a macskák hihetetlen népszerűségnek örvendenek.

Sokak szerint a macskák meglehetősen furcsa állatok, és nem tudják kimutatni az ember iránt érzett szeretetüket. Mások egyenesen azt gondolják, hogy a macskák teljesen közömbösek az ember iránt. A cicatulajdonosok azonban pontosan tudják, hogy kedvenceik különböző módokon mutatják ki a szeretetüket, akárcsak a kutyák. Mivel azonban ez elég összetett és különös módokon valósul meg, nem mindenki érti meg azonnal a cicák érzéseit.

Íme, néhány jel, amivel a macskád megmutatja, milyen értékesnek tart téged:

1. Amikor a cicád megsimogat a mancsaival – ez a gesztus többet ér, mint egy masszázs

Ez a gesztus a cica életének első napjait idézi. A kismacskák ezzel a szelíd mozdulattal bökdösik az anyjukat, a tej forrását keresve. Ez a mozdulat néha kényelmetlen lehet a számodra (ha a macska megkarmol), de mindenesetre megtisztelve kell érezned magadat.

2. Az ajándék mindig ajándék marad, bármilyen furcsa is legyen az

A cicatulajdonosok pontosan tudják, hogy ezek a „furcsa” ajándékok bárhol felbukkanhatnak – a szőnyegen, a párnán, stb. Ráadásul néha egészen borzalmas dolgokról van szó. Ha például a macskád „megajándékoz” egy gyíkkal, vagy egy kisebb madárral, azzal a szereteté próbálja meg kimutatni. A háziasítás ellenére a macska nem veszítette el a vadászösztönét, és a préda megosztása a barátság jele.

3. Amikor a cica az arcodhoz dugja a fejét, meg akarja mutatni, hogy hozzád tartozik

Ha megfigyeled, hogy viselkednek a macskák egymás közt, észreveszed, hogy gyakran összedugják a fejüket, és megcirógatják egymást. A macska testén illatmirigyek helyezkednek el, és a dörzsöléssel az a célja, hogy „megjelöljön”, ami erősíti az állat és az ember között fennálló kapcsolatot.

4. Ritkán pislog

Ez nagy bóknak számít, mivel a macskák csak azzal tartanak szemkontaktust, akit kedvelnek, és akiben megbíznak.

5. Amikor a macska megmutatja a hasát – ez nem pusztán annyit jelent, hogy kényeztetésre vágyik. Az állat így fejezi ki a bizalmát is

A macska nagyon óvatos állat. Ezért amikor hanyatt fekszik, és megmutatja a legsérülékenyebb testrészeit (például a hasát), nem egyszerűen csak játékra vagy kényeztetésre vágyik, hanem azt is megmutatja, mennyire bízik benned.

6. A farok mozgatása

A macska farka sok mindent elárulhat. Ha például felborzolja a farkát, az azt jelenti, hogy az állat fél vagy ideges, viszont amikor nyugodt és jól érzi magát, bekunkorítja a farka végét.

7. Szeretetteljes harapdálások

Könnyű megkülönböztetni a szeretetet kifejező harapdálást az igazi harapásoktól, mivel az egyik csak csiklandoz, míg a másik fáj. Ha cica harapdál, az azt jelenti, hogy egyenlő félként kezel téged, és játszani akar.

8. Amikor a lábadhoz dörgölőzik, megjelöli a területét

Amikor hazaérsz, a cicád a lábadhoz dörgölőzik? Nos, ezzel a gesztussal lényegében „szagmintát” vesz, hogy lássa, valóban ismerőssel van dolga.

9. Hangosan dorombol

A legtöbben azt gondolják, hogy a macskák dorombolásának nincs különösebb oka, pedig a dorombolás valójában több különböző dolgot is jelenthet.

A dorombolás azon fajtája, ami gyakorlatilag átjárja az állat teljes testét, az igazi szeretet jele. Amikor a macska dorombol, lecsökken a pulzusa, és kimutatja az elégedettségét.

10. Ha mindenhová követ téged – azt jelenti, hogy szeret

Egyes macskák hajlamosak úgy viselkedni, mint a kutyák, és mindenhová követik a gazdájukat. De, ha a cicád mégsem viselkedne így, az még nem jelenti azt, hogy nem szeret. Valószínűleg csak túlságosan független, vagy lusta.

Nyitó fotó: Tnarik Innael/Flickr.com